Sacharidy
Sacharidy - nejen základní informace
Sacharidy - cukry jsou nedílnou součástí naší stravy. Lidé a především sportovci neustále tápají jaké sacharidy a kdy vlastně přijímat.
U člověka sacharidy pokrývají 50 - 80% energetické potřeby. Průměrná denní doporučená dávka sacharidů je 300 - 420g. Největším zdrojem sacharidů ve stravě jsou škroby - obilniny, ovesné vločky, brambory, rýže a méně luštěniny.
Sacharidy slouží jako pohotový zdroj energie. Svalový růst je závislý z velké části na příjmu sacharidů. Do značné míry záleží také na somatotypu.
Podle tělesného somatypu (tělesná stavba těla) se dá určit množství a vhodnost sacharidů, po kterých budete přibírat svalovou hmotu s minimálním procentem tuku.
Mezi sacharidy zahrnujeme heterogenní sloučeniny obsahující vodu a uhlík v poměru 1:1. Liší se však velikostí a strukturou molekuly. Využitelné sacharidy v potravě jsou tvořeny sloučeninami monosacharidů obsahující 6 atomů uhlíku.
Význam sacharidů
1. rychlý zdroj energie pro tělo
2. regulují metabolizmus jater (Zásoba glykogenu, jeliho málo začnou se štěpit tuky a bílkoviny
3. sacharidy jsou jediným zdrojem energie pro mozek ( ten spotřebuje až 25% glukózy)
Sacharidy je možné rozdělit podle obsahu molekul na:
Monosacharidy - jednoduché cukry (1 x 6C)
Glukóza | |
Fruktóza | |
Galaktóza | |
Manóza |
Disacharidy - složené cukry (2 x 6C, složené ze dvou jednoduchých cukrů)
Sacharóza | glukóza + fruktóza |
Laktóza | glukóza + galaktóza |
Maltóza | glukóza + glukóza |
Polysacharidy - (více než 200 – 600 x C, řetězce na sebe vázaných jednoduchých cukrů)
Škroby | |
Glykogen |
Oligosacharidy (3 - 5 x 6 C)
Stachóza | |
Rafinóza | |
a jiné |
Další dělení
Stravitelné sacharidy a nestravitelné (vláknina)
Trávení sacharidů
Všechny přijaté stravitelné sacharidy se rozštěpí na jednoduché cukry(monosacharidy) a poté se vstřebávají do krve. Fruktóza a galaktóza se v játrech snadno přeměňuje na glukózu a následně na glykogen. Nejdůležitější z jednoduchých sacharidů (monosacharidů) jsou glukóza, fruktóza a galaktóza.
Glukóza s fruktózou tvoří disacharid sacharózy (řepný cukr). Glukóza z galaktózou tvoří disacharid laktózy. A glukóza s glukózou tvoří disacharid maltózy.
Z kvantitativního hlediska jsou nejdůležitější škroby a sacharóza.Monosacharidy – glukóza a fruktóza jsou především obsaženy v ovoci a v medu. Tmavší, lesní medy obsahují zpravidla vyšší podíl fruktózy a menší podíl glukózy, tím zůstávají déle tekuté než medy luční, které mají vyšší obsah glukózy.
Disacharidy mají ve výživě také své místo, především sacharóza a laktóza. Průměrná spotřeba sacharózy se pohybuje kolem 100g na osobu/den. Průměrný příjem laktózy se pohybuje kolem 10g na osobu/den.
Pro kojence je laktóza velmi důležitá, ta je obsažena v mateřském mléce až 7% laktózy. Častým zdrojem sacharidů je i škrob, který je obsažen v obilovinách, rýže, ovesné vločky a bramborách, v menší míře i v luštěninách.
Pro každého, kdo chce něco udělat se svojí postavou je nutné orientovat se vtom co jsou jednoduché a složené cukry a v čem jsou obsaženy.
Kolik tedy sacharidů?
Pokud potřebuje přibrat, obecně se dá říci, že musíte zvýšit příjem škrobů(rýže, těstoviny, brambory, ovesné vločky). Jednoduché sacharidy mají v objemovém jídelníčku také své důležité místo. Při zvyšování sacharidů se musí brát ohled na váš somatotyp. Každý somatotyp má odlišnou doporučenou denní dávku sacharidů.
Ektomorf | 7,5g na 1Kg na den |
Endomorf | 3,6g na 1Kg na den |
Mezomorf | 6g na 1Kg na den |