Jdi na obsah Jdi na menu

Beta-Alanin

11. 11. 2015

Beta-Alanin

 

V záplavách současných novinek na poli doplňků stravy je těžké najít ten, který do této oblasti přináší něco opravdu nového a účinného. Pokud se trochu pohybujete v oblasti doplňků stravy, víte, že je i těžké najít takový doplněk, který by byl podložen dostatečnými vědeckými studiemi, které zkoumají jeho vliv na našem organismu. Výjimkou je beta-alanin. Nový suplement, který se nyní začal objevovat na našem trhu.  Beta-alanin prošel mnoha studiemi na významných amerických univerzitách a institutech. Jeho výzkum zašel tak daleko, že nebyl zkoušen pouze na krysách nebo buňkách ve zkumavce, ale klinické studie byly prováděny na lidech. Závěry jsou jednoduché, beta-alanin funguje a v následujícím článku si tuto novou látku ve výživě sportovců představíme.

 

Co je beta-alanin a kde ho najdeme?

 

Beta-alanin je neesenciální aminokyselina, která se přirozeně nachází ve spektru beta aminokyselin. Neměla by být zaměňována s aminokyselinou alanin, protože se jedná o jinou látku. Je klasifikována jako nebílkovinnáaminokyselina.

Beta-alanin je získáván z přírodních zdrojů, které obsahují dipeptidy s obsahem této aminokyseliny (carnosin, anserine,  balenine). Na tyto dipeptidy jsou bohaté zdrojebílkovin: kuřecí, vepřové a hovězí maso, ale i ryby. Nejčastěji se v naší stravě objevuje dipeptid carnosin, z kterého získáváme většinu beta-alaninu. Proces přetvoření z peptidů není jediným způsobem, jak si naše tělo dokáže získat beta-alanin. Dalším způsobem je konverze z pyrimidinových nukleotidů, které se rozpadají na uracil a thymin. Z těchto látek se dále vytváří beta-alanin a další látka aminoisobutyrát. Tato cesta také není poslední, jak dostat beta-alanin do našeho těla. Tou poslední je doplňková výživa.

Suplementace beta-alaninem vede k těmto efektům:

-         Zvýšení svalové síly

-         Zlepšení výkonu

-         Zvýšení svalové síly

-         Zvýšení anaerobní vytrvalosti

-         Zvýšení aerobní vytrvalosti

-         Oddaluje svalovou únavu

 

Co způsobuje ztrátu síly a vytrvalosti našich svalů při výkonu:

Když provádíme nějaký výkon, obzvláště výkon vysoké intenzity hromadí se v našem těle vodíkové ionty.  Naše svaly se dostávají stále do kyselejšího stavu, typickým jevem provázejícím tento děj je pálení ve svalech.

Rozštěpení ATP a následné zvýšení množství vodíkových iontů (H+) se děje za všech energetických systémů. Nejvíce však anaerobní glykolýze. Při tomto energetickém krytí dochází k poklesu fyziologického pH a k uvolnění vodíkovýchiontů. Právě ty vedou ke svalové bolesti, diskoordinaci pohybů,ztrátě síly a následnému ukončení výkonu. Tolik krátce z fyziologie. Ale jak nám může pomoci beta-alanin?

Chcete-li porozumět jak funguje beta-alanin, musíte pochopit funkci carnosinu. Beta-alanin totiž vede k vyšší syntéze carnosinu. Až ten má vliv na naše svaly a schopnosti podat výkon. Carnosin pomáhá stabilizovat pH svalů a zrychleně odplavuje vodíkové ionty, které jsou vydávány během cvičení. Naše tělo vyrovnává pH přirozeně, ale pokud se dostane pod určitou úroveň, není již organismu schopný odolávat a zhoší se schopnosti podat výkon. Právě tomuto stavu se pokouší zabránit suplementace beta-alaninem prostřednictvím přetvorby na carnosin. Koncentrace carnosinu v našem těle po suplementaci beta-alaninu rapidně roste. Výzkumy ukazují, že po 4 týdenní suplementaci beta-alaninem, se zvýšilo množství carnosinu v našem organismu o 42 – 65 %. Po 12 týdnech se koncentrace carnosinu zvýšila na 85 %. Tento stav již značně ovlivňuje náš výkon a schopnost budovat svalovou hmotu. Aktivují se tak systémy zodpovědné za růst svalů, svalovou vytrvalost, sílu a sytící schopnost našich svalů.

 

Pro koho je beta-alanin vhodný?

-         Siloví sportovci, kteří usilují o nárůst svalové hmoty a síly (powerlifteři, vzpěrači…)

-         Siloví sportovci s potřebou svalové vytrvalosti (veslaři, kulturisté…)

-         Sportovci, kteří dosáhli stagnace ve své sportovní disciplíně

 

Mnohokrát zde padl název carnosin, a také víme to, že carnosin je zodpovědný za všechny účinky beta-alaninu. Proč ho ale nesuplementovat jako takový? Odpověď je jednoduchá. Po jeho přijmutí by se většina carnosinu rozpadla v gastrointestinálním traktu na histidin a beta-alanin. Část těchto aminokyselin putuje přímo do krve, kde jsou využity. Putují do svalové buňky, kde jsou opět přetvořeny za pomoci carnosin syntetázy na carnosin. Jedná se tedy o dvojí přetvoření beta-alaninu, při kterém se část účinné látky ztrácí. Navíc pouze 40 % carnosinu je tvořeno beta-alaninem. Jedná se tak o značně neefektivní způsob. Je tedy výhodnější suplementovat beta-alanin přímo. Dokonce nemusíte ani suplementovat histidin společně s beta-alaninem. Histidin je totiž ve vysokých dávkách obsažen ve svalech, odtud je také brán pro tvorbu carnosinu. Pokud je ale histidin v nějakém suplentu s Beta-alaminem obsažen tím lépe

 

 

Denní dávka potřebná ke zlepšení výkonu se pohybuje od 2 g výše. Jako účinná látka je však označována suplementace kolem 4-5 g denně. Nárazově můžete tuto dávku zvýšit ne však vícekrát jak jednou za týden. Vaše beta-alaninová kůra by měla trvat nejméně 3-4 týdny, po této době již poznáte stelné výsledky. Po měsíci však nemusíte končit. Doplňování beta-alaninu může trvat až 3měsíce. Po tomto období beta-alanin na měsíc vysaďte.

 

Líbí se Vám tento článek? Sdílejte ho na Facebooku